Dijabetičko stopalo: Rizični čimbenici, prevencija i upravljanje

Dijabetičko stopalo je ozbiljna komplikacija dijabetesa koja može dovesti do teških zdravstvenih problema, uključujući infekcije i čak amputaciju udova. Uzrokuje ga oštećenje živaca (neuropatija) i smanjen protok krvi u nogama, što može rezultirati ranama koje se teško zacjeljuju. U ovom članku istražujemo rizične čimbenike za dijabetičko stopalo, metode prevencije te kako upravljati i liječiti ovo ozbiljno stanje.

Rizični čimbenici za dijabetičko stopalo

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od razvoja dijabetičkog stopala:

 1. Dugotrajna hiperglikemija: Visoke razine glukoze u krvi mogu oštetiti živce i krvne žile u nogama.
 2. Neuropatija: Oštećenje živaca smanjuje osjećaj boli i može rezultirati ozbiljnim ranama koje se ne primjećuju na vrijeme.
 3. Smanjen protok krvi: Dijabetes može uzrokovati oštećenje krvnih žila, što smanjuje protok krvi u nogama i usporava proces ozdravljenja.
 4. Pušenje: Pušenje može pogoršati oštećenje krvnih žila, što povećava rizik od komplikacija dijabetičkog stopala.

Prevencija dijabetičkog stopala

Prevencija je ključna u smanjenju rizika od dijabetičkog stopala:

 1. Redovita briga o stopalima: Redovito pregledavajte stopala kako biste primijetili rane ili promjene u koži. Pazite na bilo kakve znakove upale ili infekcije.
 2. Održavanje kontrole nad dijabetesom: Redovito pratite razinu glukoze u krvi i pridržavajte se plana liječenja koji vam je propisao liječnik.
 3. Pravilna obuća: Nosite udobne cipele koje dobro pristaju i pružaju potporu stopalima kako biste smanjili rizik od ozljeda.
 4. Higijena stopala: Redovito perite stopala toplom vodom i sapunom te ih temeljito osušite, posebno između prstiju.

Upravljanje i liječenje dijabetičkog stopala

Ako primijetite bilo kakve znakove problema sa stopalima, odmah se obratite svom liječniku. Rano prepoznavanje i liječenje mogu spriječiti ozbiljnije komplikacije. Ovisno o ozbiljnosti, liječenje dijabetičkog stopala može uključivati:

 1. Čišćenje i obrada rana: Rane treba redovito čistiti, oblačiti i zaštititi od infekcija.
 2. Kontrola infekcija: Ako se razvije infekcija, liječenje antibioticima može biti potrebno.
 3. Korekcija deformacija stopala: U nekim slučajevima, ortopedska pomagala ili kirurški zahvati mogu biti potrebni za korekciju deformacija stopala.
 4. Uporaba posebnih pomagala za hodanje: Ako je potrebno, koristite pomagala za hodanje kako biste smanjili pritisak na stopalima i olakšali zarastanje rana.

Zaključak

Dijabetičko stopalo je ozbiljna komplikacija dijabetesa koja zahtijeva pažljivu prevenciju, brigu i upravljanje. Redoviti pregledi stopala, kontrola razine glukoze u krvi i pravilna njega stopala ključni su u smanjenju