Kako pravilno aplicirati inzulin: Koraci i savjeti

Pravilna primjena inzulina ključna je za upravljanje dijabetesom i održavanje stabilne razine glukoze u krvi. Bez obzira jeste li novo dijagnosticirani s dijabetesom ili već koristite inzulin, važno je pravilno znati kako ga primijeniti kako biste osigurali učinkovitu apsorpciju i smanjili rizik od komplikacija. U ovom članku istražujemo korake i savjete za pravilnu primjenu inzulina.

1. Priprema materijala

Prije nego što počnete s primjenom inzulina, važno je pripremiti sav potrebni materijal. To uključuje:

  • Inzulinsku olovku ili štrcaljku: Odaberite odgovarajuću olovku ili štrcaljku koju ste prethodno postavili s potrebnom dozom inzulina.
  • Inzulinsku ampulu ili patronu: Provjerite datum isteka i pažljivo pregledajte inzulin prije uporabe.
  • Pamučne kuglice ili vatu s alkoholom: Koristite ih za dezinfekciju mjesta uboda.
  • Posude za odlaganje otpada: Osigurajte siguran način odlaganja upotrijebljenih igala.

2. Priprema kože

Prije primjene inzulina, temeljito operite ruke sapunom i vodom te ih osušite. Zatim odaberite mjesto uboda, najčešće trbuh, bedro, stražnjicu ili rame. Dezinficirajte kožu na tom području laganim tapkanjem pamučne kuglice ili vate natopljene alkoholom.

3. Pravilno ubrizgavanje

Kada je koža dezinficirana, slijedi ubrizgavanje inzulina. Evo koraka za pravilno ubrizgavanje:

  • Odaberite pravu iglu: Odaberite iglu odgovarajuće duljine i debljine za vaše potrebe. Kraće igle pogodne su za osobe s manje masnog tkiva, dok su duže igle prikladnije za osobe s više masnog tkiva.
  • Zgrabite kožu: Nježno zgrabite kožu na mjestu uboda kako biste stvorili nabor. Ovo će osigurati da inzulin dospije u potkožni sloj, a ne u mišićno tkivo.
  • Ubrizgajte inzulin: Ubrizgajte inzulin pod kutem od 90 stupnjeva u stvoreni nabor kože. Pritisnite dugme na olovci ili štrcaljki kako biste oslobodili inzulin.
  • Držite iglu: Nakon ubrizgavanja inzulina, držite iglu na mjestu uboda nekoliko sekundi kako biste osigurali da se sav inzulin isporuči.

4. Odlaganje otpada

Nakon primjene inzulina, pažljivo uklonite iglu i sigurno je odložite u posudu za odlaganje otpada. Nemojte ponovno koristiti igle ili štrcaljke kako biste spriječili infekcije i komplikacije.

5. Praćenje razine glukoze

Nakon primjene inzulina, pratite razinu glukoze u krvi kako biste osigurali da je primijenjena doza odgovarajuća i da nema naglih promjena.

Pravilna primjena inzulina ključna je za upravljanje dijabetesom i održavanje zdravlja. Ako imate poteškoća s primjenom inzulina ili imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku ili medicinskom osoblju za dodatnu podršku i savjete.